Målarfärg och färgämnen

Kläder som ska tvättas som vit- eller kulörtvätt i 95 grader

Oljafärgsfläckar ska gnuggas direkt med terpentinolja, sug därefter upp vätskan med läskpapper. Akrylfärg ska gnuggas med en blandning av sprit och lite hushållsammoniak, sug därefter upp vätskan med läskpapper. Upprepa behandlingen flera gånger. Tvätta därefter plagget med ett tvättmedel som innehåller enzymer. Vita kläder ska tvättas med ett tvättmedel som innehåller både enzymer och blekmedel.

Kläder som ska tvättas som vit- eller kulörtvätt

Fläcken ska gnuggas med en blanding av 4 delar sprit, 3 delar brunsåpa och 1 del hushållsammoniak. Använd sedan läskpapper för att suga upp vätskan och tvätta avslutningsvis plagget med ett tvättmedel som innehåller enzymer.

Kläder som ska tvättas på ylleprogram

Ta på terpentinolja på fläcken och sug därefter upp vätskan med läskpapper. Intorkade fläckar ska gnuggas med en blandning av lika delar terpentinolja, brunsåpa och hushållsammoniak. Eventuella rester ska sugas upp med läskpapper. Skölj därefter med vatten och tvätta sedan plagget.

Kläder som ska tvättas som fintvätt

Testa först om plagget kan tåla behandlingen, detta ska göras på ett ställe var en enentuell skada inte syns. Fläcken ska gnuggas med en blandning av terpentinolja, hushållsammoniak och brunsåpa. Eventuella rester ska sugas upp med läskpapper. Skölj därefter med vatten och tvätta sedan plagget.