Vin

Kläder som ska tvättas som vit- eller kulörtvätt i 95 grader

Strö salt över rödvinsfläckar. Låt det verka, gnugga med citronsaft och tvätta därefter med varmt vatten. Intorkade fläckar kan blötläggas i filmjölk innan plagget tvättas. Champagnefläckar ska gnuggas med varmt vatten och läggas i blöt i varmt citronvatten. Tvätta därefter plagget med ett tvättmedel som innehåller enzymer. Vita kläder ska tvättas med ett tvättmedel som innehåller både enzymer och blekmedel.

Kläder som ska tvättas som vit- eller kulörtvätt

Strö potatismjöl på fläcken. Eventuella rester borstas bort, torka av plagget och tvätta sedan plagget. Gamla fläckar ska blötas upp med glycerin innan den nämnda behandling påbörjas. Tvätta därefter plagget med ett tvättmedel som innehåller enzymer.

Kläder som ska tvättas på ylleprogram

Strö så fort som möjligt salt på fläcken. Plagget tvättas som vanligt men tillsätt hushållsammoniak och skölj ordentligt efter. Envisa fläckar efterbehandlas med saltat potatisvatten och tvätt därefter plagget en gång till.

Kläder som ska tvättas som fintvätt

Strö potatismjöl på fläcken, låt det torka och borsta bort eventuella rester. Fläckar på ett ljust silkeplagg ska behandlas med en rengöringslösning med lämpligt tvättmedel. Strö därefter bikarbonat på fläcken och låt det verka i två dagar. Tvätta sedan plagget. Gnugga fläcken med en blandning av 50 % sprit och 50 % vatten. Tvätta avslutningsvis plagget.